Opieka nad kobietą ciężarną z cukrzycą - Gogola, Celina; Kotlarz, Barbara; Naworska, Beata; Mężyk, Izabela; Podsiadło, Beata; Czajkowska, Mariola (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2010)
Cukrzyca jest najczęstszym powikłaniem metabolicznym ciąży. Przed odkryciem insuliny cukrzyca często uniemożliwiała donoszenie zdrowego dziecka. Od czasu wprowadzenia insulinoterapii rokowania dla przebiegu ciąży u kobiety z cukrzycą się poprawiły. Choroba ta ma jednak wpływ nie tylko na zdrowie i życie samych ciężarnych, ale także na różne objawy manifestowane przez noworodki matek chorych na cukrzycę. Ponadto stanowi również duże wyzwanie w opiece neonatologicznej. Wprowadzenie nowoczesnych metod nadzoru biofizycznego płodu w ostatnich latach ułatwiło ustalenie terminu ukończenia ciąży i pozwoliło w efekcie na zmniejszenie częstości zgonów donoszonych płodów. Jednocześnie w badaniach klinicznych wykazano, że wprowadzenie opieki nad kobietą przed zajściem w ciążę i podczas jej pierwszego trymestru znacząco zmniejsza częstość występowania wad wrodzonych u dzieci tych kobiet w porównaniu z dziećmi kobiet chorych na cukrzycę niepoddanych opiece przed zapłodnieniem. Ważne jest więc, aby objęcie opieką medyczną wszystkich kobiet ciężarnych z cukrzycą następowało jeszcze w okresie prekoncepcyjnym. Lekarze i położne zajmujący się opieką nad ciężarnymi powinni prowadzić wczesną diagnostykę w kierunku cukrzycy ciężarnych według najnowszych zaleceń medycznych, a pozostały personel ochrony zdrowia powinien się zajmować szeroko rozumianą edukacją kobiet chorych na cukrzycę, ukierunkowaną na normalizację glikemii i zapobieganie powikłaniom. Problemy Pielęgniarstwa 2010; 18 (3): 348-352