Narażenie na czynniki niebezpieczne i szkodliwe w pracy pielęgniarek i położnych - Kowalczuk, Krystyna; Krajewska-Kułak, Elżbieta; Ostapowicz-Vandame, Katarzyna; Kułak, Wojciech (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2010)
Pielęgniarki i położne ze względu na wykonywane obowiązki i ryzyko kontaktu z czynnikami szkodliwymi niebezpiecznymi, a także obciążenia psychospołeczne związane ze sposobem wykonywanej pracy są narażone na wiele zagrożeń zawodowych. Sytuację pogarsza fakt niedostatecznie opracowanych zaleceń medyczno-profilaktycznych, co często wynika ze słabej znajomości intensywności i rozmiarów oddziaływań czynników szkodliwych w środowisku oraz rodzaju zagrożeń. W niniejszej pracy przeanalizowano najczęstsze zagrożenia zawodowe występujące w pracy pielęgniarek i położnych. Problemy Pielęgniarstwa 2010; 18 (3): 353-357