Prawne aspekty wykonywania zawodu pielęgniarki w ramach indywidualnej i grupowej praktyki - Urbaniak, Monika; Zdanowska, Joanna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2010)
Zasada wolności działalności gospodarczej wyrażona w art. 22 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej daje pielęgniarkom możliwość wyboru formy organizacyjno-prawnej wykonywania zawodu. Mogą one świadczyć pracę na podstawie umowy o pracę w publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej lub poza nimi albo też na podstawie umowy cywilnoprawnej o udzielanie świadczeń zdrowotnych w zakładzie opieki zdrowotnej lub poza nim. Pielęgniarki mogą wykonywać zawód również w ramach indywidualnej, specjalistycznej i grupowej praktyki pielęgniarskiej. Stają się wówczas przedsiębiorcami w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 2 lipca 2004 roku o swobodzie działalności gospodarczej lub też wspólnikami spółki cywilnej albo partnerami spółki partnerskiej. Prywatna praktyka jest działalnością regulowaną, co oznacza konieczność wpisania jej do odpowiedniego rejestru indywidualnych, specjalistycznych lub grupowych praktyk prowadzonych przez właściwe okręgowe rady pielęgniarek i położnych. Problemy Pielęgniarstwa 2010; 18 (3): 358-362