Podnoszenie kwalifikacji zawodowych w opinii studentów licencjackich studiów pomostowych - Kadłubowska, Monika; Bąk, Ewelina; Turbiarz, Agnieszka; Kolonko, Jolanta (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2010)
Wstęp. Pielęgniarka z racji specyfiki zawodu, zmieniających się tendencji i rozwoju pielęgniarstwa jest zobligowana do podnoszenia swoich kwalifikacji zawodowych. Uczestnictwo w różnych formach kształcenia ustawicznego daje jej możliwość profesjonalnego podejścia do pacjenta oraz harmonijnego rozwoju zawodowego. Cel pracy. Celem pracy było określenie zainteresowania pielęgniarek różnymi formami dokształcania zawodowego, a także analiza motywów podejmowania trudu doskonalenia zawodowego oraz przeszkód uniemożliwiających uczestnictwo w szkoleniach i kursach podnoszących kwalifikacje zawodowe. Materiał i metody. Badaniami objęto grupę 80 pielęgniarek - studentek studiów pomostowych na kierunku pielęgniarstwo na Wydziale Nauk o Zdrowiu Akademii Techniczno-Humanistycznej w Bielsku-Białej. W badaniu prowadzonym metodą sondażu diagnostycznego zastosowano technikę ankietową. Wyniki i wnioski. Analiza przeprowadzonych badań wykazała, że pielęgniarki najchętniej podejmowałyby naukę na studiach pielęgniarskich magisterskich oraz na kursach specjalizacyjnych. Podnoszenie swoich kwalifikacji motywują wzrostem jakości opieki, satysfakcji z pracy, możliwością awansu lub mobilnością zawodową. Głównymi przeszkodami na drodze rozwoju zawodowego są utrudnienia ze strony przełożonych, kierownictwa placówek dotyczące niedoborów personalnych, względy finansowe, brak informacji i czasu. Problemy Pielęgniarstwa 2010; 18 (2): 124-128