Samoocena postrzegania zawodu pielęgniarki oraz zdolności rozumienia empatycznego innych ludzi przez studentów pielęgniarstwa - Krajewska-Kułak, Elżbieta; Damme-Ostapowicz, Katarzyna Van; Bielemuk, Agnieszka; Penar-Zadarko, Beata; Rozwadowska, Emilia; Lewko, Jolanta; Kowalewska, Beata; Kondzior, Dorota; Kowalczuk, Krystyna; Klimaszewska, Krystyna; Terlikowski, Robert (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2010)
Wstęp. Sprawowanie funkcji zawodowych pracowników ochrony zdrowia wiąże się z okazywaniem współczucia cierpiącym oraz zainteresowaniem i podejmowaniem trudu pomagania ludziom. Cel pracy. Analiza wyników samooceny postrzegania zawodu pielęgniarki, motywów wyboru kierunku studiów, zdolności rozumienia empatycznego innych ludzi przez studentki pielęgniarstwa oraz stwierdzenie, czy istnieje różnica w poziomie empatii w zależności od roku studiów i motywu ich wyboru. Materiał i metody. Badania przeprowadzono wśród 237 studentek licencjatu pielęgniarstwa. Do badań użyto kwestionariusza złożonego z części ogólnej (6 pytań) i zasadniczej (Kwestionariusz Rozumienia Empatycznego Innych Ludzi wg Węglińskiego). Wyniki. Studentki wybierały kierunek pielęgniarstwa: samodzielnie (51,9%), ponieważ nie dostały się na inne studia (27%), w wyniku namowy kolegów, koleżanek lub rodziny (19,8%), sądząc, że po ich skończeniu będą miały zapewnioną pracę, czuły potrzebę kontynuowania tradycji rodzinnej lub po prostu chciały mieć jakieś wykształcenie wyższe (po 1,6% wskazań). W opinii 65,4% respondentów pielęgniarką powinna być osoba z powołaniem, która chce pomagać i jest cierpliwa. Praca pielęgniarki kojarzyła się badanym przede wszystkim z byciem potrzebną (75,9%), ze stycznością z cierpieniem (64,1%) oraz z dobrocią (59,9%). W opinii większości powinna to być osoba sumienna, dokładna, zdyscyplinowana oraz empatyczna. Najwyższy poziom empatii wykazywali studenci III roku i wynosił on średnio 70,5 ± 8,3. Zależności te były istotnie statystycznie między poszczególnymi latami studiów. Istotne statystycznie były także różnice w poziomie empatii pomiędzy studentkami, które samodzielnie zdecydowały o wyborze kierunku studiów a osobami, które studiują pielęgniarstwo, ponieważ nie dostały się na inny kierunek (p < 0,01), oraz pomiędzy studentkami, które podjęły studia licencjackie na kierunku pielęgniarstwo w wyniku namowy kolegów, koleżanek lub rodziny a osobami, które studiują pielęgniarstwo, ponieważ nie dostały się na inny kierunek (p < 0,01). Wnioski. Większość studentek wybrała kierunek pielęgniarstwo w wyniku samodzielnej decyzji. W opinii większości respondentów pielęgniarką powinna być osoba z powołaniem. Praca pielęgniarki, bez względu na rok studiów, kojarzyła się badanym przede wszystkim z byciem potrzebną, ze stycznością z cierpieniem oraz z dobrocią. W opinii większości badanych pielęgniarka powinna być sumienna, dokładna, zdyscyplinowana oraz empatyczna. Najwyższy poziom empatii wykazywały studentki III roku oraz te, które samodzielnie zdecydowały o wyborze kierunku studiów. Problemy Pielęgniarstwa 2010; 1 (1): 1-10