Poczucie koherencji a radzenie sobie z chorobą u osób z rozpoznaniem raka płuca - Kurowska, Krystyna; Weilandt, Katarzyna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2010)
Wstęp. Poczucie koherencji (SOC) jest istotne w zmaganiu się z chorobą nowotworową. Koncepcja Aarona Antonovsky’ego zwana „modelem salutogenetycznym” zakłada, że każdy człowiek ma własne zasoby do walki z chorobą. Od poziomu poczucia koherencji i jego składowych oraz od wybranego stylu radzenia sobie ze stresem zależy, jak chory człowiek poradzi sobie w tym trudnym okresie życia. Cel pracy. Celem pracy było zbadanie poziomu poczucia koherencji oraz różnych stylów radzenia sobie u osób z rozpoznanym rakiem płuca, ustalenie związków między składowymi poczucia koherencji a stylami radzenia sobie w sytuacji choroby. Materiał i metody. Badana grupa składała się z 76 pacjentów Oddziału Klinicznego Chirurgii Klatki Piersiowej i Nowotworów w Centrum Onkologii w Bydgoszczy. Do badania wykorzystano narzędzia badawcze, takie jak: ankietę własnej konstrukcji, Kwestionariusz Orientacji Życiowej Antonovsky’ego (SOC–29) oraz Kwestionariusz Coping Inventory for Stressful Situations w polskiej wersji, autorstwa Szczepanika, Strelaua i Wrześniewskiego. Wyniki. Analiza statystyczna wykazała, że osoby z rozpoznanym rakiem płuca nie różnią się od siebie poziomem poczucia koherencji, a globalny SOC u tych chorych jest zaniżony. Najczęściej stosowanym stylem był zadaniowy. Wnioski. Określenie poziomu SOC i zakresów otrzymywanego wsparcia może posłużyć jako wykładnik w prognozowania opieki nad pacjentem na różnych etapach choroby nowotworowej. Problemy Pielęgniarstwa 2010; 1 (1): 11-16