Wpływ otyłości na funkcjonowanie osób dorosłych - Grochowska, Aneta; Kołpa, Małgorzata; Musiał, Zofia (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2010)
Wstęp. Otyłość, która zwiększa się wraz z wiekiem, jest zjawiskiem występującym powszechnie w ostatnich latach. Jest to następstwo niewłaściwego żywienia oraz ograniczonej aktywności fizycznej. Otyłość dodatkowo nasila dolegliwości zdrowotne występujące u starszych osób, znacząco wpływając na stan zdrowia i jakość życia. Cel pracy. Poznanie wpływu wybranych nawyków żywieniowych na masę ciała (wskaźnik BMI) wśród osób w starszym wieku, analiza podejmowanej aktywności życiowej, ocena poziomu wiedzy dotyczącej wpływu otyłości na zdrowie. Materiał i metody. Badania przeprowadzono w grudniu 2007 roku w Gminnym Centrum Usług Medycznych w Lisiej Górze (województwo małopolskie). Grupę badawczą stanowiło 50 osób w wieku powyżej 45. roku życia. Kryterium doboru respondentów stanowił wiek (> 45. rż.) oraz BMI (> 25). Narzędziem badawczym był autorski kwestionariusz ankiety. Na podstawie przeprowadzonych pomiarów wzrostu i masy ciała badanych obliczono BMI. Wyniki. Obliczone BMI potwierdziło występowanie drugiego i trzeciego stopnia otyłości u 0,55 frakcji mężczyzn i 0,30 frakcji kobiet oraz otyłości pierwszego stopnia u 0,40 frakcji kobiet i 0,15 frakcji mężczyzn. Według 0,50 frakcji mężczyzn i 0,47 frakcji kobiet główną przyczyną otyłości była skłonność do nadmiernego jedzenia. Większość respondentów prowadziła siedzący tryb życia (0,40 frakcji mężczyzn i 0,53 frakcji kobiet). Ankietowani zgłaszali dolegliwości związane z nadwagą, czyli szybkie męczenie się - 0,48 frakcji, zadyszka - 0,32 frakcji, bóle kręgosłupa - 0,18 frakcji. Wnioski. Brak wysiłku fizycznego u starszych osób oraz nieprawidłowe nawyki żywieniowe powodują złą kondycję fizyczną, zmniejszają ogólną wydolność organizmu, prowadząc do nadwagi i otyłości. Wynikiem tego jest utrudnione poruszanie się, nasilenie dolegliwości bólowych, a tym samym pogorszenie jakości życia. Problemy Pielęgniarstwa 2010; 1 (1): 25-29