Ocena wiedzy pielęgniarek na temat aseptyki i antyseptyki w wybranych procedurach medycznych - Kosonóg, Katarzyna; Gotlib, Joanna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2010)
Wstęp. Zapobieganie zakażeniom wśród chorych jest możliwe dzięki korzystaniu z osiągnięć aseptyki i antyseptyki. Znajomość zasad ich umiejętnego stosowania jest wśród pielęgniarek bardzo istotna. Cel pracy. Celem pracy była próba oceny wiedzy pielęgniarek na temat zasad aseptyki i antyseptyki, postępowania w wybranych procedurach medycznych oraz próba określenia zależności wiedzy pielęgniarek od ich miejsca pracy. Materiał i metody. Badaniu poddano 100 pielęgniarek pracujących w Zakładach Podstawowej Opieki Zdrowotnej (POZ) w Warszawie i w małych miejscowościach oraz w warszawskich szpitalach na oddziałach chirurgicznych. Badania za pomocą samodzielnie skonstruowanego, anonimowego kwestionariusza (20 pytań zamkniętych jednokrotnego wyboru) były prowadzone w marcu 2009 roku. Do analizy porównawczej wyników posłużono się metodą statystyki opisowej. Wyniki. Zdecydowana większość (86%) respondentów wskazała, że aseptyka to postępowanie mające na celu ochronę przed skażeniem naturalnie jałowych tkanek podczas wykonywania procedur inwazyjnych. Aż 64% respondentów wskazało na związki jodu oraz czwartorzędowe zasady amoniowe jako związki chemiczne polecane do odkażania skóry przed procedurami inwazyjnymi; 55% badanych wskazało, że jodofory w stosunku do drobnoustrojów wykazują działanie bakteriobójcze, wirusobójcze i grzybobójcze. Najważniejszym wektorem transmisji zakażeń w szpitalu według respondentów są ręce; 60% badanych wiedziało, że technika według Ayliffe to technika mycia rąk. Wnioski: 1. Wiedza pielęgniarek na temat aseptyki i antyseptyki w wybranych procedurach medycznych jest zróżnicowana i niewystarczająca. 2. Najlepsze wyniki uzyskano wśród pielęgniarek pracujących w szpitalach, co może mieć związek z faktem, że w tej grupie ponad połowa badanych posiadała wyższe wykształcenie. 3. Wiedza pielęgniarek pracujących w zakładach POZ nie jest zależna od wielkości miejscowości. 4. Należy wdrażać szkolenia podnoszące wiedzę pielęgniarek z zakresu aseptyki i antyseptyki. Problemy Pielęgniarstwa 2010; 18 (1): 30-40