Ocena stopnia akceptacji choroby u młodzieży z trądzikiem - Rolka, Hanna; Krajewska-Kułak, Elżbieta; Dyduch, Małgorzata; Kowalczuk, Krystyna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2010)
Wstęp. Trądzik jest poważnym problemem natury estetycznej. Długotrwałe utrzymywanie się zmian chorobowych na skórze prowadzi często do powstawania stanów subdepresyjnych zwłaszcza że dotyczy ludzi młodych, którym zależy na wyglądzie zewnętrznym. Cel pracy. Próba określenia stopnia akceptacji choroby wśród młodzieży w wieku 15-17 lat leczonej z powodu trądziku. Materiał i metody. W badaniu wykorzystano metodę sondażu diagnostycznego. Narzędziem badawczym był autorski kwestionariusz ankiety oraz Skala Akceptacji Choroby (AIS). Grupę badanych stanowiło 78 nastolatków w wieku 15-17 lat, zamieszkujących region Gliwice– Sosnowiec. Wyniki. W badanej grupie pacjentów średnie wartości punktowe akceptacji choroby, oceniane za pomocą AIS, wynosiły 24,7 punktu, w tym w grupie młodzieży z bardzo trudną sytuacją społeczno-bytową - 19,7 punktu. Badani podkreślali, że sytuacja finansowa uniemożliwia im korzystanie z zabiegów kosmetycznych, prywatnych porad lekarskich. Kontaktów towarzyskich, głównie z rówieśnikami, unikało 79% dziewcząt i 43% chłopców. Występowanie zmian na skórze i związany z tym (w samoocenie respondentów) mało atrakcyjny wygląd powodowały smutek i żal u 75% respondentów. Przyczyną zażenowania, zawstydzenia oraz złego samopoczucia 41% badanych było negatywne zachowanie wobec nich rówieśników. Wykazano istotne statystycznie różnice w akceptacji swojej choroby u osób, u których czas trwania choroby był dłuższy, w grupie młodzieży zgłaszającej trudności finansowe w rodzinie oraz w grupie niesystematycznie leczących się i niewspółpracujących w terapii, w odniesieniu do grupy chorującej do 2 lat niemającej problemów finansowych oraz grupy systematycznie leczącej się i współpracującej w terapii. Wnioski. Większość młodzieży określiła swoją sytuację materialną jako złą i uniemożliwiającą korzystanie z zabiegów kosmetycznych oraz prywatnych porad lekarskich. Większość respondentów zgłaszało negatywne odczucia, głównie smutku i wstydu. Zdaniem większości ankietowanych rówieśnicy komentowali ich wygląd, wyśmiewali ich, co pogłębiało zażenowanie, zawstydzenie oraz złe samopoczucie. Respondenci wykazali akceptację sytuacji zdrowotnej na średnim poziomie. Akceptacja choroby zależała od czasu trwania zmian, sytuacji finansowej rodziny oraz systematyczności w leczeniu. Problemy Pielęgniarstwa 2010; 18 (1): 47-52