Opieka pielęgniarska w udarach mózgu - Marciniak, Magdalena; Królikowska, Agnieszka; Ślusarz, Robert; Jabłońska, Renata; Książkiewicz, Barbara (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2010)
Celem niniejszej pracy jest przedstawienie współczesnych koncepcji dotyczących prawidłowego pielęgnowania, rehabilitacji oraz edukacji zdrowotnej pacjentów po udarze i ich rodzin. Wszystkie czynności pielęgnacyjno-rehabilitacyjne zaprezentowane w pracy mają na celu zwiększenie szansy chorego na przeżycie, uzyskanie lepszej sprawności, a także samodzielności. Praca powstała na podstawie przeglądu badań oraz dostępnej literatury. Weryfikacja zebranego materiału pozwoliła autorom ocenić, jaki stopień wiedzy na temat udaru mózgu mają pacjenci nieudarowi, a także jakie jest przygotowanie pacjentów po udarze do samoopieki. W pracy omówiono również zagadnienia dotyczące edukacji zdrowotnej. Szeroko propagowane działania edukacyjne pozwalają pacjentowi przezwyciężyć lęk i pozytywnie nastawić się do choroby. Problemy Pielęgniarstwa 2010; 1 (1): 83-88