Współpraca położnych podstawowej opieki zdrowotnej z podmiotami świadczącymi opiekę nad kobietami, noworodkami i niemowlętami do drugiego miesiąca życia - Biskupska, Maria; Niewiadomski, Tomasz Jarosław (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2009)
Wstęp. Koncepcja podstawowej opieki zdrowotnej opierała się na holistycznym pojmowaniu zdrowia, wykraczającym poza wąski, zmedykalizowany model jego ochrony, przejawiający się między innymi w dużej (czasami nadmiernej) specjalizacji służby zdrowia. Uznaje się, że w rozwiązywaniu problemów zdrowotnych jednostek i grup społecznych powinno się stosować szerokie, ogólnospołeczne podejście do tych problemów - mające zapewnić skuteczność i wysoką jakość podstawowej opieki zdrowotnej (POZ). Należy więc stwierdzić, że w zapewnieniu wysokiej i skutecznej jakości POZ niezbędna jest współpraca między różnymi podmiotami świadczącymi opiekę nad kobietami, noworodkami i niemowlętami do 2. miesiąca życia. Cel pracy. Celem przeprowadzonego badania była wstępna ocena współpracy położnej POZ z innymi podmiotami w zakresie świadczenia opieki nad kobietami, noworodkami i niemowlętami do 2. miesiąca życia. Materiał i metody. Badania zostały przeprowadzone w 2006 roku wśród położnych udzielających świadczeń opieki zdrowotnej w Poznaniu w ramach umów z Narodowym Funduszem Zdrowia. Spośród 46 położnych, do których skierowano anonimowe ankiety, dokumentację zwróciło 38 osób, a analizie poddano 29 prawidłowo wypełnionych dokumentów. W przedmiotowej pracy analizie poddano tylko zagadnienie dotyczące współpracy położnej POZ z instytucjami działającymi na rzecz zdrowia kobiet, noworodków i niemowląt. Wyniki. Wyniki badań wskazują, że lekarz POZ, pielęgniarka POZ oraz ginekolog położnik są świadczeniodawcami wskazywanymi jako podmioty, z którymi położne POZ współpracują najczęściej. Jakość współpracy położnych POZ z wyżej wymienionymi podmiotami świadczącymi opiekę nad kobietami, noworodkami i niemowlętami do 2. miesiąca życia jest oceniana najczęściej jako wysoka lub bardzo wysoka. Wnioski. Często wskazywany brak współpracy położnych POZ z pielęgniarką opieki długoterminowej (w przypadku 16 położnych) oraz pielęgniarką w miejscu nauczania i wychowania (w przypadku 11 położnych) wymaga dalszej obserwacji i ponownej oceny.