Wpływ obciążenia psychicznego pracowników zintegrowanego zespołu medycznego na zadowolenie z wykonywanej pracy - Kowalczuk, Krystyna; Krajewska-Kułak, Elżbieta; Klimaszewska, Krystyna; Kondzior, Dorota (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2009)
Wstęp. Specyfika pracy ratownika medycznego wymaga porozumienia między wszystkimi członkami zespołu ratunkowego. Jakość i skuteczność prowadzonych czynności ratunkowych wymagają stworzenia właściwego systemu organizacyjnego zapewniającego działanie w stanach zagrożenia życia lub zdrowia. Cel pracy. Przedstawienie wpływu agresywnych zachowań ze strony pacjentów i współpracowników na zadowolenie z wykonywanej pracy w grupie ratowników medycznych. Określenie wpływu atmosfery panującej w zespole zintegrowanej opieki medycznej na stosunek do wykonywanej pracy. Materiał i metody. Badania zostały przeprowadzone wśród 126 ratowników medycznych pracujących w lecznictwie zamkniętym w obszarze województwa podlaskiego na przełomie kwietnia i maja 2008 roku. W badaniach wykorzystano kwestionariusze do oceny stopnia i rodzaju agresji wobec ratowników oraz Ogólnego Stanu Zdrowia. Zgromadzony materiał badawczy poddano weryfikacji statystycznej, w której wykorzystano test c2. Wyniki. Wśród osób nielubiących własnej pracy na agresję ze strony przełożonego typu używanie pogróżek i szantaż było narażonych po 43% respondentów. Natomiast w grupie respondentów lubiących własną pracę z tymi formami agresji analogicznie zetknęło się 9% (pogróżki) i 6% (szantaż) ankietowanych. Respondenci, którzy określili atmosferę w pracy jako "niemiłą", byli narażeni (po 100%) na agresję ze strony pacjentów typu "groźni" oraz "wulgarni w obecności współpracowników". W grupie osób, które atmosferę w pracy określiło jako "miłą", 69% miało kontakt z agresją ze strony pacjentów typu "groźni" i 76% "wulgarni w obecności pacjentów". Wnioski. Odsetek ratowników medycznych, którzy mieli kontakt z agresją ze strony przełożonych i współpracowników, był zdecydowanie większy wśród tych, którzy określili swój stosunek do wykonywanej pracy jako "nie lubię swojej pracy" niż wśród tych, którym praca była obojętna lub ją lubili. Zachowania agresywne ze strony pacjentów nie wpływały na stosunek do wykonywanej pracy.