Rola pielęgniarki w edukacji chorego na cukrzycę typu 1 i/lub jego rodziny - Stefanowicz, Anna; Birkholz, Dorota; Wójcicka, Bogumiła; Wierzbicka, Małgorzata; Myśliwiec, Małgorzata; Balcerska, Anna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2009)
Cukrzyca typu 1 to jedna z najczęstszych przewlekłych chorób wieku dziecięcego. Jest przyczyną niewydolności nerek, ślepoty, chorób układu sercowo-naczyniowego i przedwczesnej śmierci w populacji ogólnej. Leczenie cukrzycy typu 1 to złożony proces. Jedną z najistotniejszych metod terapii jest edukacja zdrowotna. W pracy przedstawiono działania edukacyjne pielęgniarki wobec dziecka chorego na cukrzycę i jego rodziny. Omówiono etapy edukacji terapeutycznej, czynniki wpływające na przebieg edukacji oraz zagadnienia poruszane w jej trakcie. Zwrócono uwagę na szczególny rodzaj procesu dydaktycznego, jakim jest szkolenie pacjenta przygotowywanego do terapii z zastosowaniem osobistej pompy insulinowej.