Subiektywna ocena jakości opieki pielęgniarskiej w zakresie bólu pooperacyjnego u chorych leczonych chirurgicznie - Bączyk, Grażyna; Ochmańska, Marzena; Stępień, Sabina (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2009)
Wstęp. W wyniku zmian zachodzących w systemie opieki zdrowotnej, istnieje coraz większa potrzeba podnoszenia jakości świadczonych usług medycznych. Sprawowana opieka nad pacjentem powinna opierać się na opracowanych i wdrażanych w proces pielęgnowania standardach. Pacjent bezpośrednio po zabiegu odczuwa lęk przed możliwością wystąpienia bólu, który jest w tym czasie nieunikniony. Bardzo ważną rolę w postępowaniu przeciwbólowym po zabiegu chirurgicznym przypisuje się pielęgniarce. Cel pracy. Subiektywna ocena jakości opieki pielęgniarskiej w zależności od natężenia bólu pooperacyjnego u chorych leczonych chirurgicznie. Materiał i metody. Badania przeprowadzono w Oddziale Chirurgii Ogólnej i Urazowej Samodzielnego Zakładu Opieki Zdrowotnej w Świebodzinie, w okresie od marca do grudnia 2006 roku, przy użyciu Skali Klinicznych Wskaźników Jakości Postępowania z Bólem Pooperacyjnym. Badaniem objęto 100 osób. Wyniki i wnioski. W badaniach wykazano, że jakość sprawowanej opieki pielęgniarskiej była na średnim poziomie. Pacjenci uznali zastosowane metody leczenia bólu pooperacyjnego za skuteczne i ocenili je bardzo wysoko. Najwyższe oceny uzyskały obszary dotyczące zaufania i środowiska.