Akceptacja choroby i strategie radzenia sobie z bólem jako istotne komponenty oceny jakości życia zależnej od stanu zdrowia u chorych z migreną. Doniesienie wstępne - Rolka, Hanna; Krajewska-Kułak, Elżbieta; Kułak, Wojciech; Drozdowski, Wiesław; Gołębiewska, Agata; Kondzior, Dorota (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2009)
Wstęp. Migrena jest schorzeniem, w którym dominuje napadowy ból głowy z objawami towarzyszącymi, jak: nudności, wymioty, zawroty głowy, nadwrażliwość na dźwięki, światło, zapach. W czasie napadu pacjenci nie są w stanie funkcjonować aktywnie w życiu codziennym. Cel pracy. Ocena poziomu akceptacji choroby i określenie występujących trudności mających istotny wpływ na funkcjonowanie społeczne u pacjentów z rozpoznaną migreną. Określenie najczęściej stosowanych przez pacjentów strategii radzenia sobie z bólem. Materiał i metody. Narzędziem badawczym był autorski kwestionariusz ankiety, który zawierał Skalę Akceptacji Choroby (AIS) i kwestionariusz Strategii Radzenia Sobie z Bólem (CSQ). W badaniu wzięła udział grupa 60 osób aktywnych zawodowo z rozpoznaną migreną. U 39 badanych (65%) stwierdzono migrenę przebiegającą z aurą, natomiast u 21 osób (35%) występowała migrena bez aury. W badanej grupie występowały napady o różnym stopniu nasilenia objawów zasadniczych i dodatkowych. Wyniki. Najliczniejszą grupę stanowili pacjenci, u których występowała migrena z aurą - 65% badanych w wieku od 25 do 45 lat. W przypadku 87% osób, u których występowały napady o przebiegu średnio ciężkim, ciężkim lub bardzo ciężkim, stosowano w terapii tryptany. Liczbę punktów w skali AIS w przedziale 30-40 uzyskało 26 pacjentów (44%), co wskazuje na wysoką akceptację migreny. Wartości średnie uzyskały 23 osoby (38%) uczestniczące w badaniu. Większość badanych chorych stosuje strategie, które zmierzają do aktywnego zaangażowania twórczego w życiu: radzenia sobie z bólem i przewartościowanie jego doznań. Wnioski: 1.Sytuacja zdrowotna zdecydowanie utrudnia lub uniemożliwia okresowo codzienne funkcjonowanie w przypadku chorych, u których występują napady o natężeniu średnim, ciężkim i bardzo ciężkim objawów klinicznych. 2.Większość chorych przejawia wysoką akceptację choroby. 3.Badani stosują wybrane strategie: deklarowanie radzenia sobie i przewartościowanie doznań bólu w trakcie napadów.