Wybrane aspekty jakości życia pacjentów z rakiem odbytnicy. Część II - badania własne - Jabłońska, Iwona (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2009)
Wstęp. W pracy podjęto kwestię jakości życia chorych z rakiem jelita grubego po przedniej i przedniej niskiej resekcji odbytnicy. Poznanie jakości życia osób z rakiem odbytnicy operowanych metodą resekcji przedniej jest wciąż niewystarczające, dlatego podjęto ten temat jako treść badań. Cel pracy. Celem pracy jest poznanie jakości życia osób z przebytym rakiem odbytnicy, z 3-letnim przeżyciem, po leczeniu chirurgicznym metodą resekcji przedniej. Materiał i metody. Grupę badawczą stanowią pacjenci z nowotworem odbytnicy w stadium B1, B2 oraz C1 i C2 według podziału Dukesa w modyfikacji Astler-Coller, leczeni chirurgicznie metodą resekcji przedniej odbytnicy w I Klinice Chirurgii Ogólnej i Gastroenterologii Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie. Grupa badawcza liczy 91 osób. Badania mają charakter prospektywny. W badaniach zastosowano metodę sondażu diagnostycznego. Wyniki. Wyniki przeprowadzonych badań wskazują, że 61,5% chorych na raka odbytnicy operowanych metodą resekcji przedniej dobrze ocenia swoją jakość życia. Wśród pacjentów 49,5% ocenia swój stan zdrowia w ostatnich 2 tygodniach jako „ani dobry ani zły”, dobrze i bardzo dobrze - 40,7% osób. Wnioski. Na podstawie przeprowadzonych badań postuluje się o utworzenie grupy wsparcia dla tej grupy chorych oraz o to, aby przy każdej decyzji związanej z wyborem zabiegu operacyjnego u tych pacjentów najważniejsza była wysoka jakość życia chorego.