Zachowania żywieniowe i aktywność fizyczna uczniów klas sportowych i ogólnych w Ustrzykach Dolnych - Marcysiak, Małgorzata; Ciosek, Anna; Żywica, Małgorzata; Prządak, Emilia; Banasiewicz, Daniel; Marcysiak, Miłosz; Zagroba, Małgorzata; Ostrowska, Bożena; Skotnicka-Klonowicz, Grażyna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2009)
Wstęp. Prawidłowe odżywianie polega na zaspokajaniu w sposób optymalny zapotrzebowania organizmu na energię i odpowiednie składniki odżywcze, witaminy, sole mineralne i wodę. Żywienie niespełniające tych warunków prowadzi do niedożywienia lub rozwoju tzw. chorób cywilizacyjnych, do których między innymi należy otyłość. Ważnym elementem w zapobieganiu otyłości, obok prawidłowego odżywiania, jest aktywność fizyczna. Działania profilaktyczne mające na celu zapobieganie otyłości i jej skutkom muszą być podejmowane już u dzieci i młodzieży. Jednak aby te działania były skuteczne, niezbędne jest poznanie zwyczajów żywieniowych i poziomu aktywności fizycznej uczniów. Cel pracy. Poznanie zachowań żywieniowych uczniów szkół podstawowych i gimnazjalnych o profilu ogólnym i sportowym z uwzględnieniem aktywności fizycznej. Materiał i metody. Badania przeprowadzono metodą sondażu diagnostycznego z wykorzystaniem autorskiego kwestionariusza ankiety wśród 191 uczniów szkoły podstawowej i gimnazjum w Ustrzykach Dolnych. Obliczono miary średnich i wariancji. Do porównań średnich zastosowano test statystyczny t-studenta dla zmiennych niezależnych. Poziom istotności wnioskowania statystycznego ustalono na p < 0,05. Wyniki. W badaniu wzięło udział 96 dziewcząt, 95 chłopców będących uczniami szkoły podstawowej i gimnazjum o profilu ogólnym (89 osób) oraz o profilu sportowym (102 osoby) w przedziale wiekowym 11-15 lat. Osoby otyłe i zagrożone otyłością stanowiły 30% uczniów klas ogólnych i 20% uczniów klas o profilu sportowym. Podczas oceny zachowań żywieniowych w badanej grupie uczniów wykazano zachowania przeciętne u 59%, niskie u 27% i niezadowalające u 3% respondentów. Tylko 2% badanych prezentowało wysoki poziom zachowań zdrowotnych, a 8% - zachowania na poziomie zadowalającym. Analiza zależności między poziomem zachowań żywieniowych, a miejscem zamieszkania, płcią i profilem nauczania nie wykazała istotnych różnic. W badanej próbie większość uczniów preferowała aktywne formy spędzania wolnego czasu, jednak 4% deklarowało, że nie uprawia żadnego sportu. Wnioski: 1. W badanej grupie uczniów profil szkoły nie wpływał na zachowania żywieniowe i aktywność fizyczną. 2. Niezbędne jest podjęcie działań edukacyjnych, promujących zdrowy styl życia we wszystkich szkołach, niezależnie od ich profilu.