Ocena wiedzy pacjentów na temat łagodnego rozrostu gruczołu krokowego - Sierżantowicz, Renata; Dreger, Marta; Łagoda, Katarzyna; Jurkowska, Grażyna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2009)
Wstęp. Łagodny rozrost gruczołu krokowego (BPH), polegający na jego powiększeniu, należy do najczęstszych schorzeń urologicznych u mężczyzn po 50. roku życia. Ważną rolę w postępowaniu terapeutyczno-pielęgnacyjnym w BPH odgrywa edukacja zdrowotna. Powinna wskazywać czynniki ryzyka choroby, aby opóźnić rozwój lub przygotować do samoopieki i samokontroli. Cel pracy. Ocena poziomu wiedzy pacjentów na temat łagodnego rozrostu gruczołu krokowego oraz określenie zapotrzebowania na edukację zdrowotną. Materiał i metody. Badania przeprowadzono wśród 100 hospitalizowanych pacjentów z łagodnym rozrostem gruczołu krokowego za pomocą kwestionariusza ankiety własnej konstrukcji oraz standaryzowanej Międzynarodowej Skali Punktowej Objawów Towarzyszących Chorobom Prostaty. Wyniki. Najliczniejszą grupę w badaniach stanowili pacjenci w przedziale wiekowym 60-70 lat (50%). Grupa 35% badanych twierdziła, że o przygotowaniu do badań, przyjmowaniu leków, przygotowaniu do zabiegu informowała pielęgniarka, również 35% respondentów uważało natomiast, że nikt ich nie edukował. Prawie wszyscy ankietowani (97%) stwierdzili, że edukacja pacjentów z BPH ma istotny wpływ na zmniejszenie dolegliwości. Wnioski. Poziom wiedzy pacjentów z łagodnym rozrostem gruczołu krokowego na temat choroby jest niewystarczający. Pacjenci oczekują informacji, między innymi na temat przyczyn choroby, objawów i metod leczenia.