Międzynarodowa Klasyfikacja Praktyki Pielęgniarskiej (ICNP®) - aktualny stan na świecie i etap prac przygotowawczych do wdrożenia w Polsce - Kilańska, Dorota (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2009)
Trwający od 20 lat proces kształtowania się Międzynarodowej Klasyfikacji Praktyki Pielęgniarskiej (ICNP ® ) jako nowoczesnej pielęgniarskiej klasyfikacji terminologicznej, pozwala obserwować powstawanie tego narzędzia, organizację wiedzy i dostępu do niej, a także jego adaptację do zmieniających się potrzeb użytkowników (pielęgniarek) w różnych krajach świata. W Polsce wiele jednostek ochrony zdrowia nie posiada jeszcze w pełni sprawnego systemu informatycznego umożliwiającego identyfikowanie usług pielęgniarskich i porównywanie ich z tymi samymi usługami w innych placówkach. Wprowadzenie ICNP ® w ogólny system informatyczny ujednolici język diagnoz pielęgniarskich, a także skróci czas poświęcony na posługiwanie się dokumentacją medyczną. Tym samym spowoduje to wydłużenie czasu opieki bezpośredniej na rzecz pacjentów, przyczyniając się do zwiększenia ich bezpieczeństwa.