Problem nietrzymania moczu i stolca a zakażenia u chorych hospitalizowanych oraz pensjonariuszy domów opieki długoterminowej - Wójkowska-Mach, Jadwiga; Heczko, Piotr B. (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2009)
Nadzór nad zakażeniami u pacjentów z nieotrzymaniem moczu i stolca jest jednym z tych problemów, które wiążą się z brakiem danych dotyczącej epidemiologii owego zjawiska, szczególnie w polskich warunkach. Niniejszy artykuł prezentuje częstość oraz czynniki ryzyka występowania nietrzymania moczu i/lub stolca zarówno w warunkach szpitalnych i opieki długoterminowej, jak i pozaszpitalnych.