Żywienie parenteralne - rola pielęgniarki w opiece nad pacjentem - Rutkowska, Małgorzata (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2009)
Żywienie parenteralne jest największym osiągnięciem medycyny XX wieku. W Polsce największy rozwój tej metody leczenia chorych miał miejsce w latach 80. XX wieku. Aby żywienie parenteralne pacjentów przebiegało sprawnie i prawidłowo, niezbędny jest szeroki zasób wiedzy całego zespołu terapeutycznego. Jednym z członków zespołu jest pielęgniarka, od której poziomu wiedzy i umiejętności zależy skuteczność procesu leczniczego.