Miażdżyca - choroba wieloczynnikowa - Berek, Kinga; Bobiński, Rafał (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2009)
Miażdżyca jest złożonym, dynamicznym procesem chorobowym, którego podstawę stanowi przewlekły stan zapalny toczący się w błonie wewnętrznej tętnic. W rozwoju zmian miażdżycowych istotną rolę odgrywają klasyczne czynniki ryzyka, takie jak: wiek, płeć, podwyższone stężenie cholesterolu, nadciśnienie tętnicze, palenie papierosów, nadużywanie alkoholu, cukrzyca, mała aktywność fizyczna, otyłość, stres, czynniki zakaźno-zapalne oraz hiperhomocysteinemia. Kliniczne objawy miażdżycy zwykle ujawniają się w starszym wieku. Niekiedy jednak zmiany naczyniowe występują już we wczesnym dzieciństwie, dlatego, by zapobiec ich progresji, należy wcześnie rozpoznać i wyeliminować najważniejsze czynniki ryzyka.