Przekonania pielęgniarek pogotowia ratunkowego na temat śmierci i umierania a poziom wypalenia zawodowego - Lewko, Jolanta; Mielech, Dorota; Nyklewicz, Wojciech; Łukaszuk, Cecylia; Sierakowska, Matylda; Kowalczuk, Krystyna; Jankowiak, Barbara; Krajewska-Kułak, Elżbieta (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2009)
Wstęp. Pracownicy ochrony zdrowia z racji wykonywanego zawodu bardzo często w pracy stykają się ze śmiercią swoich podopiecznych. Cel pracy. Założeniem pracy było zbadanie, czy negatywne przekonania o śmierci i umieraniu mają wpływ na rozwój zespołu wypalenia zawodowego u pielęgniarek. Materiał i metody. Badania przeprowadzono wśród 100 pielęgniarek pracujących w stacjach pogotowia ratunkowego na terenie województwa podlaskiego. W realizowaniu badań wykorzystano dwa narzędzia badawcze: anonimowy kwestionariusz ankiety oraz kwestionariusz Wypalenia Zawodowego Maslach. Wyniki. Wyczerpanie emocjonalne obserwowano u osób, które przeżyły śmierć bliskiej osoby w porównaniu z osobami, które tego zjawiska nie doświadczyły. Stwierdzono brak statystycznie istotnej zależności pomiędzy intensywnością rozmyślań o śmierci bliskich a poziomem wypalenia zawodowego. Wnioski. Wyższy poziom wypalenia zawodowego, szczególnie w podskali wyczerpania emocjonalnego i depersonalizacji, w badanej grupie pielęgniarek związany był z częstym rozmyślaniem o własnej śmierci. U pielęgniarek uważających, że do zjawiska śmierci można się przyzwyczaić, zaobserwowano niższy poziom subiektywnego poczucia braku osiągnięć osobistych.