Postawy personelu medycznego wobec pobytu rodziców w szpitalu wraz z chorym dzieckiem - Łukasik, Renata; Woś, Halina (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2009)
Wstęp. Możliwość obecności rodziców w szpitalu podczas hospitalizacji dziecka jest zdobyczą ostatnich lat i stawia personel medyczny oddziałów pediatrycznych przed wieloma nowymi zadaniami organizacyjnymi. Należy tak zorganizować pracę na oddziale, aby rodzice mogli efektywnie opiekować się swoimi dziećmi, a personel medyczny mógł realizować swoje zadania. Pogodzenie interesów obu stron jest warunkiem dobrej współpracy i stawia dobro dziecka na pierwszym miejscu. Cel pracy. Celem pracy było poznanie opinii personelu medycznego, a w szczególności pielęgniarek zatrudnionych na oddziałach pediatrycznych na temat pobytu rodziców w szpitalu podczas hospitalizacji ich dziecka, a także poznanie czynników wpływających pozytywnie i negatywnie na przebieg współpracy personelu medycznego z rodzicami chorego dziecka oraz ustalenie, co można zmienić, aby ta współpraca dobrze się układała. Materiał i metody. Badania przeprowadzono w Szpitalu Pediatrycznym w Bielsku-Białej, w którym zatrudnionych jest około 85 pielęgniarek. W badaniu wzięło udział 41 pielęgniarek pracujących na oddziałach: pediatrycznym, niemowlęcym, laryngologii dziecięcej oraz chirurgii dziecięcej. Poproszono również o opinię 14 studentów II roku pielęgniarstwa, odbywających praktyki zawodowe w tym szpitalu. W badaniu posłużono się autorską ankietą, złożoną z pytań typu zamkniętego i otwartego. Wnioski. 1. Współczesna medycyna zwraca uwagę na konieczność hospitalizacji dzieci z towarzyszeniem rodziców. 2. Personel medyczny dostrzega wartości pozytywne oraz problemy związane z pobytem rodziców dziecka w szpitalu. 3. Czynniki pozytywne to otwartość personelu medycznego wobec rodziców oraz akceptacja przez rodziców zasad i regulaminu pobytu z dzieckiem w szpitalu. 4. Czynniki negatywne związane są z trudnościami lokalowymi oddziałów dziecięcych oraz z brakiem porozumienia między personelem a rodzicami hospitalizowanego dziecka.