Czas dojazdu pogotowia ratunkowego na miejsce zdarzenia na przykładzie powiatu i miasta Słupsk - Ziółkowska, Krystyna; Paciorek, Przemysław (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2009)
Wstęp. Ustawa o Państwowym Ratownictwie Medycznym ma na celu określenie sposobu funkcjonowania systemu ratownictwa medycznego i jego usprawnienie na terenie Polski. Cel pracy. Określenie mediany, trzeciego kwartyla oraz maksymalnego czasu dojazdu na miejsce zdarzenia dla zespołów pogotowia ratunkowego. Materiał i metody. W pracy wykorzystano dokumentację medyczną (karty zleceń wyjazdów) pogotowia ratunkowego w Słupsku z lat 1998, 1999 oraz 2005-2007. Wyniki. W 1998 roku zespół pogotowia ratunkowego najczęściej dojeżdżał do pacjenta w mieście w czasie 10 i 13 minut, w 1999 roku w 10 minut. W 2005 i 2006 roku czas ten wynosił 6 minut, w 2007 roku - 5 minut. Poza miastem ambulans dojeżdżał do pacjenta najczęściej w ciągu 21 minut w 1998 roku i w 15 i 20 minut w 1999 roku. W pozostałych latach czas dojazdu sukcesywnie ulegał skróceniu, i wynosił w 2007 roku 11 minut. Wnioski. Wydłużony czas oczekiwania pacjenta na przyjazd ambulansu spowodowany był w latach 1998-1999 brakiem dyslokacji zespołów pogotowia ratunkowego oraz brakiem podstacji dla gmin Smołdzino i Główczyce i rozległym rejonem operacyjnym dla zespołów ratownictwa medycznego stacji Słupsk i podstacji Potęgowo w latach 2005-2006.