Jakość życia chorych na hemofilię typu A - Jończyk, Halina; Reczek, Agata; Brzostek, Tomasz; Zdziarska, Joanna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2009)
Wstęp. Hemofilia jest chorobą uwarunkowaną genetycznie, charakteryzującą się zaburzeniami krzepnięcia krwi. Występuje najczęściej u mężczyzn. Doprowadza nie tylko do uszkodzeń narządu ruchu w wyniku powtarzających się wylewów do stawów, ale także wyzwala u chorych różne reakcje emocjonalne. Ma wpływ na jakość życia uwarunkowaną stanem zdrowia. Cel pracy. Ocena poziomu jakości życia chorych na hemofilię typu A. Materiał i metody. Badaniem objęto 40 mężczyzn chorych na hemofilię A zrzeszonych w Oddziale Krakowskim Polskiego Stowarzyszenia Chorych na Hemofilię. W pracy wykorzystano autorski kwestionariusz ankiety i skalę jakości życia World Health Organization Quality of Life . Wyniki i wnioski. Badani wykazali średni poziom jakości życia. Do najważniejszych zmiennych mających wpływ na jakość życia chorych należy aktywność zawodowa i posiadanie czynnika krzepnięcia krwi w domu (leczenie domowe).