Ocena jakości życia zależnej od stanu zdrowia - Chrobak, Małgorzata (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2009)
Badania jakości życia w ostatnich latach zyskały na znaczeniu wraz z całościowym i interdyscyplinarnym spojrzeniem na sytuację osoby chorej. Prowadzenie badań nad jakością życia jest nie tylko przejawem troski o dobro pacjenta, ale również wyrazem zaangażowania ludzi wielu zawodów medycznych i paramedycznych. Decyzje medyczne dotyczące leczenia podejmowane są na różnych poziomach służby zdrowia. Zaczynając od planowania indywidualnej opieki nad pacjentem, poprzez ocenę skuteczności leków czy interwencji, do wytyczania kierunków całego systemu. Sprowadzają się one do wspólnego celu, jakim jest ocena stanu zdrowia chorego oraz funkcjonowanie pacjenta w ważnych dla niego dziedzinach. Pojęcie jakości życia przeniknęło również do obowiązujących definicji zdrowia, gdzie z czasem stało się jej ważnym i zarazem niezbędnym elementem. Obecnie jest ono uzupełnieniem oceny stanu zdrowia człowieka poprzez wprowadzenie do niej dodatkowego kryterium, jakim jest ocena jakości życia. Do obiektywnej oceny stanu zdrowia służą wskaźniki biomedyczne. Pewne aspekty stanu zdrowia nie dają się ująć w takie parametry, na przykład zdolność do normalnego funkcjonowania w domu, w pracy, w społeczeństwie, nieodczuwanie bólu oraz innych dolegliwości fizycznych i psychicznych. Dlatego do wyrażenia tych aspektów czyli do oceny subiektywnej proponuje się przeprowadzenie badania jakości życia za pomocą specjalnych narzędzi (kwestionariuszy). Dzięki wprowadzeniu pojęcia jakości życia pacjent staje się współuczestnikiem procedur leczniczych. Ocena jakości życia służy również pośrednio do badania jakości opieki oraz stanowi istotne kryterium oceny wartości leków. Dlatego pełna ocena efektywności leczenia powinna obejmować nie tylko wskaźniki biomedyczne, ale również bezpośrednią ocenę stanu zdrowia chorego, która zawiera wpływ stosowanego leczenia u pacjenta na jakość jego życia. Celem niniejszego artykułu jest ukazanie na podstawie literatury znaczenia oraz zastosowania lub też użyteczności koncepcji jakości życia zależnej od zdrowia we współczesnej medycynie.