Rola komunikacji w przygotowaniu pacjentki do zabiegu ginekologicznego - Bączek, Grażyna; Sobolewska, Marzena; Dmoch-Gajzlerska, Ewa (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2009)
Komunikowanie interpersonalne to wymiana informacji pomiędzy nadawcą a odbiorcą. Sposób komunikowania się personelu medycznego z pacjentką ma znaczący wpływ na proces diagnozowania, leczenia i pielęgnowania chorej przygotowywanej do zabiegu ginekologicznego. Celem pracy jest prezentacja roli i znaczenia właściwej komunikacji w procesie przygotowania pacjentki do zabiegu ginekologicznego z uwzględnieniem roli położnej. W pracy omówiono kolejno podstawy teoretyczne psychoprofilaktyki przedoperacyjnej, charakterystykę zabiegów, znaczenie stanu emocjonalnego pacjentki przed operacją oraz komunikowanie z chorą przygotowywaną do zabiegu.