Charakterystyka aspektów jakości życia pacjentów z rakiem odbytnicy - Jabłońska, Iwona; Drabik, Urszula (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2009)
W pracy poruszono kwestię jakości życia chorych z rakiem jelita grubego po przedniej resekcji odbytnicy. Poznanie zagadnień związanych z jakością życia osób z rakiem odbytnicy operowanych metodą resekcji przedniej jest wciąż niewystarczające, dlatego podjęto ten temat jako treść rozważań. Jakość życia jest pojęciem wieloznacznym, dynamicznym i zmiennym. Definiuje się ją bardzo różnie, w zależności od profesji osoby, która dokonuje opisu. Badania nad jakością życia w naukach medycznych, zgromadziły w ostatnim czasie znaczny zasób wiedzy i praktyki. Jakość życia osób z rakiem determinuje wiele czynników. Są to determinanty tkwiące w samej osobie (jej mechanizmy obronne, zdolności do radzenia sobie w trudnej sytuacji), ale też inne, takie jak: otrzymywane wsparcie, rodzaj leczenia, czas leczenia itp. Wszystkie te czynniki muszą być dokładnie przeanalizowane, aby jakość życia była prawidłowo oceniona przez badacza. Dla pracowników ochrony zdrowia, towarzyszących w procesie leczenia pacjenta, badania nad jakością życia, powinny być źródłem informacji na temat oceny sytuacji życiowej pacjenta dokonanej przez niego samego. Mogą one dostarczać wielu cennych informacji na temat doskonalenia sposobów postępowania z pacjentem. Takie działanie pozwala na porównanie potencjalnych korzyści wynikających z proponowanego leczenia pacjenta z niekorzystnymi jego konsekwencjami.