Wyniki programu edukacyjno-zdrowotnego wczesnego wykrywania cukrzycy i innych hiperglikemii jako prewencja chorób sercowo-naczyniowych pod hasłem „Wyprzedź cukrzycę” - Krymska, Bożena (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2009)
Wstęp. Cukrzyca typu 2 jest przewlekłą chorobą metaboliczną, której można zapobiegać. Ponadto na skuteczność leczenia i zapobiegania powikłaniom cukrzycy niewątpliwy wpływ ma wczesne jej rozpoznanie. Program edukacyjno-zdrowotny wczesnego wykrywania cukrzycy i innych hiperglikemii jako prewencja chorób sercowo-naczyniowych pod hasłem „Wyprzedź cukrzycę” miał na celu wczesne wykrywanie nieprawidłowej glikemii na czczo i zapobieganie cukrzycy typu 2. Realizowany był przez Zespół ds. Promocji Zdrowia Śląskiego Centrum Chorób Serca w Zabrzu w okresie od sierpnia do listopada 2007 roku na terenie województwa śląskiego. Cel pracy. Przedstawienie wyników programu edukacyjno-zdrowotnego. Materiał i metoda. W programie wzięło udział 6701 osób. Praca jest oparta na Karcie programu, która zawiera wywiad, wyniki badań i zakres edukacji. Wyniki i wnioski. Praca zawiera wyniki programu. Badana populacja była bardzo obciążona czynnikami ryzyka cukrzycy. Trzy procent badanej grupy miało zaburzenia gospodarki węglowodanowej. Około 30% mimo wskazań nie poddało się dalszej diagnostyce.