Sylwetka zawodowa pielęgniarki w opinii pacjentów - Grabska, Katarzyna; Stefańska, Wanda (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2009)
Wstęp. Współczesne pielęgniarstwo zmierza do zapewnienia społeczeństwu opieki coraz doskonalszej pod względem jakościowym zarówno w chorobie, jak i zdrowiu. Poznawanie opinii społecznej na temat modelu współczesnej pielęgniarki pozwala lepiej rozumieć i realizować swoją rolę zawodową. Cel pracy. Celem badań było poznanie opinii społecznej na temat modelu współczesnej pielęgniarki. Materiał i metody. Badania przeprowadzono wśród dorosłych pacjentów Szpitala Wojewódzkiego we Włocławku w styczniu i lutym 2008 roku. Objęto nimi 90 osób przebywających na 4 różnych oddziałach. Metodę badań stanowił sondaż diagnostyczny. Zastosowano technikę ankietową. Narzędzie badawcze stanowił kwestionariusz ankiety. Wyniki i wnioski. Badani najbardziej cenią u pielęgniarki staranność i dokładność w wykonywaniu zabiegów oraz serdeczność i uprzejmość w podejściu do chorego. Pacjenci wysoko oceniają poziom wykształcenia pielęgniarki oraz posiadane przez nią specjalizacje. Zdecydowana większość badanych oczekuje od pielęgniarki troskliwej opieki, a także wsparcia. Respondenci darzą pielęgniarkę dużym zaufaniem oraz dobrze oceniają jej profesjonalizm.