Postrzeganie mężczyzny wykonującego zawód położnego przez pacjentki warszawskich szpitali - Durka, Małgorzata; Goworek, Piotr; Cieśla, Beata; Cieśla, Paulina; Gotlib, Joanna; Cieślak, Halina (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2009)
Wstęp. Od wieków opiekę na ciężarną i rodzącą kobietą sprawowały położne. Jednak co roku na wydziały położnictwa uczelni medycznych wpływa coraz więcej aplikacji od kandydatów płci męskiej. Cel. Celem pracy była ocena postrzegania mężczyzny wykonującego zawód położnego przez pacjentki. Materiał i metody. Zbadano 350 losowo wybranych pacjentek z 7 warszawskich szpitali za pomocą autorskiego kwestionariusza ankiety. Analizę statystyczną przeprowadzono testami Kruskala-Willisa i mediany, a poziom istotności statystycznej określono na poziomie p < 0,05. Wyniki i wnioski. Poprzez analizę danych wynikających z przeprowadzonych badań wykazano istotny statystycznie związek miejsca zamieszkania, poziomu wykształcenia i wieku badanych z postrzeganiem położnego. W badaniu wykazano, że w opinii ankietowanych mężczyzna położny ma szansę na sukces zawodowy, ponadto czynniki, takie jak: wiek, miejsce zamieszkania i poziom wykształcenia respondentek mają istotne znaczenie w postrzeganiu położnego. Zadaniem pielęgniarek i położnych jest między innymi upowszechnianie wiedzy na temat korzyści mogących płynąć z terapeutycznej relacji z położnikiem lub pielęgniarzem.