Jakość życia osób chorych na schizofrenię w ocenie mieszkańców domu pomocy społecznej - Kudłacik, Beata; Kucharczyk, Teresa; Ryś, Bogusława (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2009)
Wstęp. Jakość życia to pojęcie, które pojawiło się w ostatnich latach nie tylko w języku potocznym, ale również w wielu innych dziedzinach nauki, także w medycynie. Badania jakości życia są cennym źródłem uzupełnienia danych laboratoryjnych i diagnostycznych, zwłaszcza w chorobach przewlekłych. Do takich chorób niewątpliwie zaliczyć można psychozę typu schizofrenicznego, czyli schizofrenię. Cel pracy. Głównym celem niniejszej pracy było zbadanie poziomu jakości życia osób chorych na schizofrenię w opinii mieszkańców Domu Pomocy Społecznej (DPS) w Wadowicach. Materiał i metody. W badaniach zastosowano metodę sondażu diagnostycznego, której techniką był wywiad. Narzędziem badania był kwestionariusz wywiadu, ułożony na podstawie definicji jakości życia Światowej Organizacji Zdrowia oraz kwestionariusz własny dotyczący opinii pacjentów na temat odczuwanej satysfakcji z opieki pielęgniarskiej. Badania przeprowadzono w Domu Pomocy Społecznej dla osób ze schorzeniami psychicznymi w Wadowicach. Placówka ta dysponuje 116 miejscami dla pacjentów. Wśród nich są 62 osoby chore na schizofrenię, z których badaniami objęto 53-osobową grupę (46,6% ogółu mieszkańców). Analizę wyników badań przeprowadzono za pomocą testu statystycznego t-Studenta. Wyniki i wnioski. W badaniach wykazano, że kobiety mieszkające w DPS wyżej oceniają swoją jakość życia niż mężczyźni. Również poprzez analizę 3 obszarów uwzględnionych w badaniach, między innymi: subiektywnej oceny stanu zdrowia, satysfakcji z opieki pielęgniarskiej i ogólnej satysfakcji z opieki, wykazano, że we wszystkich przypadkach średnia ocena była wyższa u kobiet niż u mężczyzn. Wynika z tego, że kobiety lepiej oceniają ogólny stan zdrowia, jakość życia w DPS, a także są bardziej zadowolone z opieki pielęgniarskiej. Ich ogólna satysfakcja z opieki jest również wyższa niż u mężczyzn. W przeprowadzonej analizie statystycznej nie wykazano istotnego związku pomiędzy oceną jakości życia, a czasem zamieszkania w DPS. Nieistotny statystycznie okazał się również związek pomiędzy subiektywną oceną stanu zdrowia badanej populacji, a oceną jakości życia. Wykazano natomiast, że istnieje istotny związek pomiędzy jakością życia, a satysfakcją z opieki pielęgniarskiej. Przy podziale grupy ze względu na płeć okazało się, że związek ten dotyczy tylko grupy badanych kobiet, natomiast u mężczyzn nie występuje. Podobne zjawisko można zaobserwować, badając ogólną satysfakcję z opieki. Im ogólna satysfakcja z opieki jest większa, tym wyżej oceniana jest jakość życia. Związek ten dotyczy całej badanej populacji, w tym także grupy kobiet.