Symbole i ceremonie zawodowe pielęgniarstwa - relikt przeszłości czy wartość zawodowa? - Zarzycka, Danuta; Dobrowolska, Beata; Ślusarska, Barbara (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2009)
Wstęp. Współcześnie symbolika życia społecznego przeżywa kryzys dotyczący zarówno kultywowania mentalnego/świadomościowego, jak i celebrowania. Dlatego warto zastanowić się nad właściwościami symboli i ceremonii zawodowych pielęgniarstwa, aby ugruntować pogląd na temat przyszłości tego wymiaru tworzenia obrazu pielęgniarstwa. Cel pracy. Celem pracy jest ukazanie znaczenia symboli i ceremonii zawodowych we współczesnym pielęgniarstwie. Materiał i metody. W pracy dokonano analizy literatury na podstawie następujących kryteriów: - znaczenie symboli i ceremonii zawodowych w komunikowaniu w wybranych relacjach (między innymi: pielęgniarka - społeczeństwo); - znaczenie symboli i ceremonii zawodowych w procesie wychowania; - znaczenie symboli i ceremonii zawodowych w kreowaniu wizerunku pielęgniarstwa polskiego. Wyniki i wnioski: 1. Znaczenie symboli i ceremonii w komunikowaniu najogólniej można określić jako: normatywne, ekspresyjne i instrumentalne. 2. Symbolika zawodowa i jej kultywowanie jest niezastąpioną metodą wychowawczą. 3. System symboli funkcjonujący w pielęgniarstwie można określić mianem kultury pielęgniarstwa. Wartość symboliki w kreowaniu złożonej tożsamości zawodowej pielęgniarstwa wskazuje na konieczność podjęcia działań w kierunku jej „ożywiania”.