Pielęgniarstwo w Turcji. Historia, edukacja, perspektywy - Nagórska, Małgorzata; Binkowska-Bury, Monika (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2009)
Rozwój zawodowego pielęgniarstwa w Turcji rozpoczął się w XIX wieku. Do powstania tej profesji przyczyniły się liczne wojny, w których Turcja brała udział w tamtym okresie. Dużą rolę należy przypisać członkom organizacji Czerwony Półksiężyc, którzy zorganizowali pierwsze kursy dla pielęgniarek. Były to początki kształcenia zawodowego pielęgniarek w Turcji. Wiek XX to przeobrażenia i doskonalenie programów nauczania dla pielęgniarek oraz wprowadzenie kształcenia na poziomie wyższym. Dzisiaj tureckie pielęgniarki osiągnęły europejskie standardy nauczania i prowadzą współpracę zawodową i naukową z przedstawicielkami tego zawodu na całym świecie.