Czynniki ryzyka choroby niedokrwiennej serca u kobiet pracujących umysłowo - Kawalec, Ewa; Gabryś, Teresa; Brzostek, Tomasz; Reczek, Agata; Malinowska-Lipień, Iwona; Cichoń, Barbara (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2008)
Wstęp. Choroby układu sercowo-naczyniowego są przyczyną 70-80% zgonów w krajach gospodarczo rozwiniętych i 40-50% w krajach rozwijających się. Główny wpływ na ograniczenie częstości ich występowania ma zdrowy styl życia, czyli indywidualne postępowanie sprzyjające utrzymaniu lub wzmocnieniu zdrowia. Cel pracy. Celem pracy była ocena czynników ryzyka choroby niedokrwiennej serca wśród kobiet pracujących umysłowo. Materiał i metody. Badania przeprowadzono w grupie 232 kobiet w wieku 20-59 lat pracujących umysłowo. W badaniu posłużono się metodą sondażu diagnostycznego oraz analizy dokumentacji medycznej. Wyniki. Swoje zdrowie jako dobre lub bardzo dobre oceniło 87% badanych, istotnie częściej osoby młodsze (p < 0,001). Najczęściej wskazywanym przez ankietowane źródłem wiedzy na temat zdrowia były prasa i książki (81,5%). Do regularnego palenia tytoniu przyznało się 16,4% badanej populacji. Wypoczynek bierny preferowała większość badanych osób - 74,1% w wolnym czasie najchętniej oglądało telewizję. Podwyższone stężenie cholesterolu całkowitego stwierdzono u 32% badanych kobiet. Podwyższone stężenie glukozy we krwi stwierdzono u 14% objętej badaniem grupy. Nadwaga dotyczyła 26,7%, otyłość - 11,2% kobiet. U 10,8% badanych osób stwierdzono podwyższone wartości skurczowego ciśnienia tętniczego krwi. W większości badane miały świadomość swojego stanu zdrowia i prawidłowo interpretowały otrzymane wyniki badań. Ponad połowa badanych uznała warunki swojej pracy za stresujące, a u co 5. stwierdzono występowanie somatycznych objawów wzmożonego napięcia emocjonalnego. Większość ankietowanych wymienia sposoby świadczące o unikowym stylu radzenia sobie w sytuacjach trudnych (czyli prace domowe - 44,8%, rozmowa z przyjaciółką - 30,6%). Wnioski. Pomimo zadowalającego poziomu wiedzy na temat prozdrowotnego stylu życia i świadomości własnego stanu zdrowia u większości badanych kobiet stwierdzono występowanie modyfikowalnych czynników ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego.