Jakość opieki pielęgniarskiej na oddziale kardiologicznym - Gaweł, Genowefa; Twarduś, Krystyna; Kin-Dąbrowska, Joanna; Pyć, Lila (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2008)
Wstęp. Zapewnienie opieki pielęgniarskiej zgodnej z aktualną wiedzą i odpowiadającej oczekiwaniom pacjentów wymaga od personelu pielęgniarskiego nie tylko profesjonalizmu w wykonywaniu obowiązków, ale również podejmowania działań na rzecz jakości, których podstawowym elementem powinien być stały jej pomiar i ocena. Cel pracy. Rozpoznanie słabych i mocnych stron opieki pielęgniarskiej pełnionej na oddziale kardiologicznym. Materiał i metody. W badaniu wzięło udział 113 osób, w tym 41 pielęgniarek i 72 losowo wybranych pacjentów. W zbieraniu opinii na temat jakości opieki pielęgniarskiej wykorzystano metodę sondażu diagnostycznego. Wyniki i wnioski. Mocną stroną opieki pielęgniarskiej jest sprawne wykonywanie zabiegów, relacje interpersonalne między pielęgniarką a pacjentem, przyjęcie pacjenta, podmiotowe traktowanie pacjenta, informowanie. Słabą stroną jest edukacja, zaspokajanie potrzeb egzystencjalnych i warunki hotelowe.