Problemy pielęgnacyjne i stopień ich rozwiązania w ocenie chorych leczonych przezskórną angioplastyką wieńcową z powodu ostrego zespołu wieńcowego - Szabla, Zofia; Reczek, Agata; Brzostek, Tomasz; Kawalec, Ewa; Malinowska-Lipień, Iwona; Gabryś, Teresa (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2008)
Wstęp. Obecnie najskuteczniejszym sposobem leczenia ostrych zespołów wieńcowych (OZW) jest jak najszybsze udrożnienie naczynia dozawałowego metodą przezskórnej angioplastyki tętnic wieńcowych (PCI), co zmienia także sposób postępowania pielęgniarskiego. Dotychczas nie funkcjonuje model opieki nad chorym po PCI, a podejmowane próby wdrożenia go w życie nie uwzględniały weryfikacji opinii pacjentów. Cel pracy. Celem pracy było wskazanie, jakie problemy w sferze biopsychospołecznej wystąpiły u chorych po PCI i w jakim stopniu były one rozwiązane przez pielęgniarki. Materiał i metody. Badaniu poddano 100 pacjentów z OZW leczonych metodą PCI. W badaniu wykorzystano dane zebrane na podstawie kwestionariusza ankiety, dokumentacji i obserwacji bezpośredniej. Wyniki. Z uzyskanych danych wynika, że głównymi problemami występującymi u pacjentów po PCI były: dolegliwości bólowe, duszność, trudności w oddawaniu moczu, osłabienie, wzmożone pragnienie, zaburzony rytm snu, uczucie lęku i niepokoju, niedostateczna wiedza na temat czynników ryzyka choroby. Pacjenci byli zadowoleni z opieki pielęgniarskiej w zakresie zaspokajania potrzeb biologicznych, rzadziej ze wsparcia emocjonalnego i wartościującego. Brak informacji oraz edukacji zdrowotnej zgłosiło 88% badanych. Wnioski. Wśród pacjentów leczonych PCI z powodu OZW stwierdzono wysoki poziom satysfakcji z działań pielęgniarskich zmierzających do rozwiązania problemów biologicznych. Poprawy wymagają obszary wsparcia, informacji i edukacji zdrowotnej.