Model Dorothy Orem w opiece nad pacjentką z rakiem piersi - Piotrkowska, Renata; Książek, Janina; Falba, Agnieszka (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2008)
Wstęp. Rak piersi jest najczęściej występującym nowotworem złośliwym, spotykanym u kobiet w państwach wysoko rozwiniętych, oraz główną przyczyną zgonów kobiet w wieku 35–55 lat. W sytuacji, kiedy zapotrzebowanie na samoopiekę jest większe niż możliwości, jakimi dysponuje pacjent, pojawia się problem "deficytu samoopieki", który jest podstawowym uzasadnieniem dla zapewnienia pomocy pielęgniarskiej. Cel. Celem pracy jest ocena wykorzystania modelu Dorothy Orem w procesie pielęgnowania pacjentki z rakiem piersi. Materiał i metody. W badaniu poddano analizie przypadek pacjentki operowanej z powodu raka piersi w Klinice Chirurgii Onkologicznej Szpitala Akademii Medycznej w Gdańsku w 2007 roku. Do celów badania wykorzystano kwestionariusz wywiadu oraz analizę dokumentacji medycznej. Wnioski. Wyniki wskazują, że wśród rozpoznanych problemów pielęgnacyjnych nie uwzględniono potencjalnych problemów związanych ze sferą psychiczną i socjalną, a zaplanowane działania pielęgniarskie były zgodne z założeniami teorii pielęgnowania według Dorothy Orem.