Stan wiedzy na temat Kodeksu Etyki Zawodowej wśród pielęgniarek i położnych - Mroczek, Bożena; Kędzia, Alina; Trzaszczka, Magdalena; Szwala, Anna; Mosiejczuk, Agnieszka; Urban, Urszula; Waś, Anna; Tomczuk, Magdalena (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2008)
Wstęp. Etyka zawodowa "jest zespołem zasad i norm, które określają poprawny z moralnego punktu widzenia sposób zachowania się i postępowania przedstawicieli określonej grupy zawodowej. Uporządkowany i zapisany zespół norm etyki zawodowej to kodeks etyki zawodowej". Aby móc dokonać słusznego wyboru, każda pielęgniarka powinna znać Kodeks Etyki Zawodowej Pielęgniarki i Położnej. Wdrażanie reguł prawnych wskazuje na najlepsze przygotowanie dotyczące wiedzy teoretycznej i praktycznej niezbędnej do profesjonalnego wykonywania zawodu. Cel pracy. Celem pracy było poznanie stanu wiedzy na temat Kodeksu Etyki wśród studentów Pomorskiej Akademii Medycznej w Szczecinie. Materiał i metody. Grupę badaną stanowiło 88 studentów Pomorskiej Akademii Medycznej w Szczecinie. Badanie przeprowadzono wśród studentów I roku niestacjonarnych studiów magisterskich (31 osób), I roku stacjonarnych studiów magisterskich (18 osób) oraz tak zwanych studiów "pomostowych" (39 osób). W badaniach wykorzystano ankietę skonstruowaną przez jedną z autorek pracy. Uzyskane wyniki poddano analizie statystycznej. Wyniki i wnioski. W pytaniu dotyczącym częstości pojawiania się wątpliwości etycznych 46 pielęgniarek odpowiedziało, że pojawiają się bardzo rzadko, u 29 pielęgniarek pojawiają się kilka razy w miesiącu, 7 nie zetknęło się z takim problemem, zaś 6 pielęgniarek odpowiedziało, że zdarza się to kilka razy w tygodniu. Respondentów zapytano, czy czują potrzebę organizowania szkoleń, konferencji, kursów na tematy etyczne. Znaczna część (77%) widzi potrzebę organizowania takich spotkań z udziałem filozofów, etyków, osób duchowych czy socjologów, 9% wykazuje taką chęć jedynie w gronie pielęgniarek na szkoleniach zakładowych, zaś 7% twierdzi, że spotkania tego typu powinny odbywać się, ale jedynie w kręgu pracowników danego oddziału/przychodni. Natomiast 6% zupełnie nie widzi takiej potrzeby.