Jakość snu studiującej młodzieży na przykładzie studentów pielęgniarstwa Podhalańskiej Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Nowym Targu - Zięba, Maria; Dębska, Grażyna; Ławska, Wioletta; Jabłońska, Paulina (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2008)
Wstęp. Sen jest uważany za ewolucyjnie młodą i "wyższą" funkcję mózgu. Spełnia istotną rolę fizjologiczną, która nie jest do końca poznana. Bezsenność wiąże się z różnymi niekorzystnymi następstwami i powikłaniami. Niezwykle częstą i niedostrzeganą przyczyną bezsenności jest niewłaściwa higiena snu. Cel pracy. Celem pracy była ocena występowania u studentów zaburzeń snu i ich wpływu na funkcjonowanie w ciągu dnia. Materiał i metody. Badaniami objęto 117 studentów I, II i III roku studiów stacjonarnych pielęgniarstwa w Nowym Targu. Badania wykonano metodą sondażu diagnostycznego za pomocą ankiety własnej konstrukcji oraz Skali Senności Epworth. Wyniki i wnioski. Z analizy uzyskanych danych wynika, że u ankietowanych występują zaburzenia snu, które pogarszają ich samopoczucie i wydolność psychofizyczną w następnym dniu.