Teoretyczne podstawy kategorii "opieka" w pielęgniarstwie - Ślusarska, Barbara; Dobrowolska, Beata; Zarzycka, Danuta (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2008)
Wstęp. Dyscyplina naukowa, która pretenduje do miana nauki, dąży poprzez działania osób ją uprawiających do zweryfikowania podstawowej terminologii. Jednym podstawowych z terminów dla zawodów opiekuńczych, w tym i dla pielęgniarstwa, jest "opieka", "opieka pielęgniarska", "opiekuńczość". Cel pracy. Celem pracy jest przedstawienie wyników analizy teoretycznej pojęć "opieka", "opieka pielęgniarska" i "opiekuńczość" w pielęgniarstwie. Materiał i metody. W pracy zastosowano analizę pojęć pozwalającą na określenie cech charakterystycznych pojęć według kryterium swoistości i odrębności. Wyniki. Opieka pielęgniarska stanowi podstawowy sposób odnoszenia się do drugiego człowieka i polega na zaspokajaniu ponadpodmiotowych potrzeb pacjenta wynikających z zagrożenia życia i/lub zdrowia w nawiązanym stosunku opiekuńczym, który oparty jest na odpowiedzialności kompensacyjnej, moralnej oraz prawnej. Wnioski. Opiekuńczość jako fenomen opieki pielęgniarskiej rzutuje na rozumienie zależności pomiędzy elementami struktury opieki w teorii i praktyce pielęgniarskiej.