Rehabilitacja po mastektomii - Madetko, Renata; Ćwiertnia, Barbara (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2008)
Rak piersi jest najczęstszym nowotworem występującym u kobiet, w licznych przypadkach wymaga radykalnego postępowania chirurgicznego, a amputacja piersi stanowi ogromne przeżycie dla pacjentki. Stres psychiczny wynikający z faktu choroby nowotworowej i jego umiejscowienia nakłada się na dolegliwości fizyczne. Po mastektomii często występuje osłabienie, ograniczenie siły mięśniowej i zakresu wykonywania ruchów po stronie operowanej oraz obrzęk limfatyczny powstający na skutek usunięcia węzłów chłonnych. Aby temu przeciwdziałać, pacjentka powinna być wdrażana zarówno przed operacją, jak i po niej, do aktywności fizycznej. Ćwiczenia fizyczne dostosowane do możliwości i stanu zdrowia kobiety poprawiają sprawność kończyny po stronie operowanej, wydolność układu sercowo- -naczyniowego, układu kostnego, a także ułatwiają utrzymanie prawidłowej masy ciała i wpływają na polepszenie kondycji psychicznej. Zmniejszenie liczby nawrotów raka piersi i spadek umieralności wśród kobiet aktywnych fizycznie w porównaniu z populacją prowadzącą siedzący tryb życia dowodzą, że celowym jest objęcie wszystkich kobiet poddawanych operacji raka piersi różnym formom kinezyterapii.