Proces wdrożenia systemu zarządzania jakością w szpitalu - Sierpińska, Lidia (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2008)
Niniejsza praca odnosi się do doświadczeń związanych z wdrożeniem systemu zarządzania jakością w I Szpitalu Wojskowym z Przychodnią SP ZOZ w Lublinie na podstawie PN-EN ISO 9001:2001. Praktyka pokazuje, że droga do uzyskania certyfikatu ISO potwierdzającego, że w szpitalu wdrożono wspomniany system, była złożonym procesem i składała się z III etapów. W artykule przedstawiono rodzaje dokumentacji, która była przedmiotem oceny audytorów zewnętrznych w czasie audytu certyfikującego. W końcowej części pracy przedstawiono korzyści wynikające z zastosowania systemu zarządzania jakością w szpitalu, które należy rozpatrywać z punktu widzenia pacjenta, szpitala i pracownika.