Wymagania stawiane nauczycielom zawodu pielęgniarstwa - przeszłość, teraźniejszość, przyszłość - Marć, Małgorzata; Binkowska-Bury, Monika; Penar-Zadarko, Beata (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2008)
Zawód pielęgniarki wynika z troski o drugiego człowieka potrzebującego pomocy. Na przestrzeni lat zmieniał się system przygotowania do zawodu pielęgniarki, a także rola nauczyciela zawodu pielęgniarstwa. Celem pracy jest ukazanie wymagań stawianych nauczycielom pielęgniarstwa w zmieniającym się modelu kształcenia pielęgniarek. Przedmiotem analizy są regulacje prawne odnoszące się do standardów kształcenia praktycznego, w szczególności dotyczące kadry prowadzącej kształcenie. Pociąga to za sobą konieczność zmiany roli nauczyciela, którego funkcja polegać ma na wspieraniu, inspirowaniu w procesie rozwiązywania problemów.