Ewaluacja jakości a ocena dokumentacji procesu pielęgnowania - Książek, Janina; Wesołowska, Dorota (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2008)
Wstęp. Jakość opieki pielęgniarskiej ocenianej na podstawie zgromadzonej dokumentacji procesu pielęgnowania można badać metodami naukowymi oraz poprzez przeprowadzenie procesu ewaluacji. Ewaluacją nazywamy oszacowanie, określenie wartości czegoś (stanu procesu, wyrobu, wyniku działania, programu itp.). Cel pracy. Celem pracy jest ocena jakości opieki pielęgniarskiej na podstawie o dokumentacji procesu pielêgnowania. Materiał i metody. Materiał stanowił 573 arkusze oceny historii pielęgnowania chorych leczonych w Akademickim Centrum Medycznym Szpitala AMG w latach 2002-2005. Obliczenia wykonano za pomocą pakietu statystycznego StatSoft, Inc. (2005). Statistica 7.1. (www.statsoft.com) oraz arkusza kalkulacyjnego Microsoft Excel. Za poziom istotności przyjęto p = 0,05. W opracowaniu posłużono się następującymi testami statystycznymi: ANOVA nieparametryczna (ANOVA rang Kruskala-Wallisa, ANOVA Friedmana), test U Manna-Whitneya. Wyniki. Na podstawie wyników badañ dowiedziono, że przedstawiona metoda ewaluacji jakości opieki pielęgniarskiej na podstawie dokumentacji pielęgniarskiej powinna być w przyszłości wykorzystana jako stała procedura do podnoszenia poziomu jakości.