Niewydolność oddechowa u pacjentów po zabiegach neurochirurgicznych przeprowadzanych w pozycji siedzącej - Wojtan, Stanisław; Kózka, Maria (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2008)
Wstęp. Operacje neurochirurgiczne w obrębie tylnej jamy czaszki i szyjnego odcinka kręgosłupa można wykonywać w ułożeniu na brzuchu, na boku oraz w pozycji siedzącej. Zastosowanie pozycji siedzącej związane jest z możliwością wystąpienia powikłań śródoperacyjnych, co może doprowadzić do niewydolności oddechowej pacjenta po zabiegu. Cel pracy. Celem pracy jest ocena wpływu stanu klinicznego pacjentów przed zabiegiem, zastosowanych środków anestetycznych, czasu trwania operacji oraz zaistniałych zaburzeń śródoperacyjnych na występowanie niewydolności oddechowej u pacjentów po zabiegach neurochirurgicznych przeprowadzanych w pozycji siedzącej. Materiał i metody. Przeprowadzona analiza dotyczy 139 zabiegów neurochirurgicznych wykonanych z zastosowaniem pozycji siedzącej. W badanej grupie było 60% kobiet i 40% mężczyzn. Najczęściej wykonywano zabiegi z powodu guza móżdżku (47%) oraz guza kąta mostowo-móżdżkowego (29%). Głównymi powikłaniami śródoperacyjnymi były: wahania ciśnienia tętniczego krwi, zaburzenia rytmu serca oraz zatorowość powietrzna. Wyniki i wnioski. Niewydolność oddechową po zabiegu rozpoznawano w 32%. Zaburzenia oddechowe dotyczyły głównie najstarszych pacjentów w stopniu ryzyka operacyjnego ASA 3 lub 4, u których przeprowadzano reoperacje lub zabiegi trwające powyżej czterech godzin. Prawie połowa badanych z rozpoznaną po zabiegu niewydolnością oddechową miała trzy lub więcej powikłań śródoperacyjnych równocześnie. Także w prawie połowie przypadków wystąpienia zaburzeń, czyli tachykardii, wzrostu ciśnienia tętniczego lub zatorowości powietrznej obserwowano po zabiegu niewydolność oddechową. Wszyscy pacjenci po zabiegach tętniaków lub naczyniaków w obrębie tylnej jamy czaszkowej byli wydolni oddechowo.