Ból pooperacyjny na oddziale chirurgicznym w ocenie ankietowego badania z zastosowaniem kwestionariusza McGilla-Melzacka - doniesienie wstępne - Kołodziej, Wiesława; Karpel, Ewa (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2008)
Wstęp. W toku rozwoju nauk medycznych ból odczuwany przez chorych po zabiegu operacyjnym jest postrzegany jako podstawowy problem pacjentów. Z informacji, jaką pacjent uzyska, powinno wynikać, że łatwiej jest zapobiegać bólowi niż zwalczać już zaistniały, a umiejętność posługiwania się prostymi skalami oceny bólu powinna być wykorzystana w tym procesie. Leczenie przeciwbólowe powinno być zróżnicowane, zindywidualizowane i zawierać komponent przeciwlękowy. Cel pracy. Celem pracy była analiza rodzaju i stopnia odczuwanego bólu w bezpośrednim okresie pooperacyjnym na podstawie przekrojowego badania epidemiologicznego z wykorzystaniem kwestionariusza McGilla-Melzacka oraz ocena jego przydatności w praktyce postępowania pooperacyjnego w chirurgii. Materiał i metody. Badanie przeprowadzono u 132 chorych operowanych w określonym czasie w dwóch wybranych szpitalach na terenie województwa śląskiego. Badanie bólu pooperacyjnego u operowanych chorych przeprowadzono za pomocą kwestionariusza McGilla-Melzacka (MPQ). Wyniki i wnioski. Kwestionariusz McGilla-Melzacka stanowi przydatne, choć trudne narzędzie badania bólu w okresie pooperacyjnym. Pozwala różnicować ból odczuwany w sferze sensorycznej i emocjonalnej. Różnica poziomu bólu w T2 w stosunku do T1 zawiera się w przedziale 1 punktu na skali bólu. Kobiety silniej odczuwają ból. W zwalczaniu bólu stosuje się metody tradycyjne.