Ocena występowania zjawiska krzywdzenia dzieci w kontekście etyki - Waksmańska, Wioletta; Łukasik, Renata; Grzywna, Teresa (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2008)
Wstęp. Znęcanie się nad rodziną jest zagrożeniem dla zdrowia i życia wszystkich jej członków. Niepokoi to, że formy przemocy stosowane przez rodziców wobec dziecka są wyrafinowane i ukrywane, co powoduje, że osobom spoza środowiska rodzinnego trudno jest dostrzec te nieprawidłowości. Cel pracy. Celem pracy było zbadanie częstości występowania zjawiska krzywdzenia dzieci w opinii pielęgniarek pediatrycznych oraz obserwacja, z jakimi objawami świadczącymi o krzywdzeniu dzieci miały kontakt najczęściej, a także poddanie ocenie próby określenia etyczności postępowania badanej grupy zawodowej w odniesieniu do kodeksu etyki w powiązaniu ze zjawiskiem przemocy w rodzinie. Materiał i metody. Analizy dokonano na podstawie anonimowych ankiet przeprowadzonych wśród 149 pielęgniarek w śląskich szpitalach pediatrycznych. Pielęgniarki zapytano, jak często spotykają się z problemem krzywdzenia dzieci w swojej pracy i z jakimi objawami świadczącymi o krzywdzeniu dziecka miały kontakt. Zapytano, czy respondentki reagują na ten problem i na czym te reakcje polegały. W drugiej części ankiety zawarto pytania otwarte dotyczące postępowania etycznego oraz znaczenia etyki dla pielęgniarki. W ocenie uzyskanych wyników zastosowano statystykę opisową. Wyniki i wnioski. Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że 77,8% ankietowanych pielęgniarek miało kontakt z dzieckiem krzywdzonym. Najczęściej obserwowanym objawem krzywdzenia dziecka były siniaki, zaniedbanie i zastraszenie dziecka. Wśród pielęgniarek, które miały kontakt z przemocą wobec dziecka, 42% w ogóle nie reagowało na ten problem, a 28,4% z nich uważało, że postępuje etycznie.