Zakres działań podejmowanych przez opiekunów na rzecz osób starszych - Kachaniuk, Hanna; Wilusz, Agnieszka; Wysokiński, Mariusz; Fidecki, Wiesław; Walas, Lilla (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2008)
Wstęp. Człowiek przez całe swoje życie może być zarówno dawcą, jak i biorcą opieki. Charakter opieki zależy od okresu życia człowieka oraz od stanu zdrowia. Zakres podejmowanych działań może dotyczyć wzmacniania zdrowia, zapobiegania chorobom i urazom oraz wykonywania zabiegów leczniczych, pielęgnacyjnych i rehabilitacyjnych. Cel pracy. Celem pracy było określenie zakresu działań podejmowanych przez opiekunów na rzecz osób starszych. Materiał i metody. W pracy wykorzystano metodę sondażu diagnostycznego. Do rozwiązania problemów badawczych postawionych w pracy zastosowano kwestionariusz ankiety własnego autorstwa. Analizy statystycznej dokonano za pomocą testu nieparametrycznego c2 oraz współczynnika korelacji liniowej Pearsona. Wyniki i wnioski. Większość badanych (78,8%), to opiekunowie nieprofesjonalni, mający ogólne przygotowanie do realizowania opieki. Konieczne jest prowadzenie działań edukacyjnych przygotowujących opiekunów do sprawowania opieki w warunkach domowych poprzez uczenie technik pielęgnacji i dostarczanie niezbędnych informacji o zdrowiu, jego zagrożeniach i sposobach pielęgnacji w chorobie. Osoby starsze wymagają najczęściej pomocy w zakresie pielęgnacji oraz prowadzenia gospodarstwa domowego. Stwierdzono występowanie na poziomie istotności a = 0,01 związku pomiędzy oceną zdrowia a oceną życia badanych opiekunów osób starszych.